Bilim insanlarının katılımıyla Hopa Afet Eylem Planı Çalıştayı gerçekleştirdi

tarafından
22
Bilim insanlarının katılımıyla Hopa Afet Eylem Planı Çalıştayı gerçekleştirdi
Bu haber 35 kez okundu.

 

Afetlere karşı dirençli bir Hopa için harekete geçen Hopa Belediyesi, bilim insanlarının katılımıyla Hopa Afet Eylem Planı Çalıştayı gerçekleştirdi

Hopa Belediyesi, afetlere karşı dirençli olmak için Hopa Afet Eylem Planı Çalıştayını Peronti otel toplantı salonunda gerçekleştirdi.

Sabah başlayan çalıştay Artvin Çoruh Üniversitesi Harita Mühendisi Prof. Dr. Halil Akıncı, Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Tolga Çan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hakan Ersoy, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Çevre Mühendisi Selahattin Beyazın katılımlarıyla tamamlandı.

Çalıştayda; 2015 yılında Hopa’da yaşanan Sel ve Taşkınlara dair teknik değerlendirme, makine öğrenmesi teknikleri İle Hopa Belediyesi mücavir alanının taşkın duyarlılık haritasının üretilmesi ve taşkın risk değerlendirmesi, heyelan risk / zarar azaltma stratejilerinin oluşturulması, Doğu Karadeniz Bölgesi heyelan risk azaltma çalışmalarında gerekli veri altyapısı ve 2015 Hopa heyelanları, Hopa ve çevresinde kaya düşme vakaları, risk azaltma ve ıslah projelerinin değerlendirilmesi konuları üzerinden oturumlar gerçekleşti.

Yapılan çalıştay neticesinde; Heyelan, taşkın, sel ve çığ gibi doğa kaynaklı olaylarla ilgili arşiv kayıtlarının incelenmesi ve envanterlerinin oluşturulması, hangi afet türüne hangi ekip ve ekipman ile müdahale edilmeli ( protokol kapsamında) çalışma gruplarının oluşturulması ve belirli aralıklarda toplanılması, alt yapı ve üst yapı envanterlerinin gözden geçirilmesi ve müdahale için alternatif yolların belirlenmesi, akım gözlem istasyonlarını oluşturulması, toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı afet yönetimi, imar planlarının afet eylem planlarına göre tekrar değerlendirilmesi, doğal afet sigortaları konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi gibi konular üzerinde durularak değerlendirmeler yapıldı.

Çalıştay bitiminde Belediye Başkanı Utku Cihan, katılımcılara plaket ve katılım belgesi taktim ederek Hopa için çalışmalara devam edeceğini söyledi. – Tahsin Atasert