Hopa Kültür Evi ve Müzesi dikkat çekiyor

tarafından
15
Hopa Kültür Evi ve Müzesi dikkat çekiyor
Bu haber 26 kez okundu.

 

Hopa Kültür Evi ve Müzesi Kültürel açıdan önemli bir yere sahip olan iki binden daha fazla esere sahip bir koleksiyon ile dikkat çekiyor.

Eserlerin sergilendiği binanın her köşesi ziyaretçilerine tarihi bir atmosfer sunuyor. Müzik aletlerinden, ahşap, cam, bakır ya da demir malzemeden yapılmış antika mobilyalara kadar geniş bir yelpazeye sahip olan “Müze”, her ziyaretçinin ilgisini çekecek bir şeyler sunuyor.

2015 yılında Hopa Belediyesi tarafından mülkiyeti satın alınarak yörenin mimari özelliklerini yansıtan yapı Kültür Evi ve Müze 20. yüzyıl başlarında inşa edilmiş tescilli bir konak olarak biliniyor.  2016 yılında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA)’nın desteğiyle restore edilen Müze, iki binden fazla bölgenin sosyo-kültürel yaşamını yansıtan ürünler ile yer alıyor.

Bölgenin geleneksel yaşam kültürünü yansıtan etnografik eserlerin yer aldığı Müze, Hopa halkı ve ilçeye gelen turistler tarafından ilgi çekerken diğer yandan da geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleşen Müze cafe eşliğinde vatandaşlara hizmet verme imkanı sağlıyor.

Mimari Özellikleri?

Hopa Kültür Evi iki kattan oluşmaktadır. Dört cepheli ve iç sofalıdır. Yapının dış duvarlarında kaba yontu taş ve göz dolma sistem görülmektedir. Cephedeki pencere dizilimleri, ahşap kayıtlar ve pencere üstü ahşap motifler geleneksel yapıya uygun olarak yenilenmiştir. Geniş saçaklı kırma çatıda aslına uygun olarak Marsilya kiremit malzemesi kullanılmıştır. – Tahsin Atasert