Cerrattepe’deki ÇED olumlu kararı iptal edildi

tarafından
5
Cerrattepe’deki ÇED olumlu kararı iptal edildi
Bu haber 9 kez okundu.

 

Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme’ (ÇED) olumlu kararın iptal edilmesi üzerine Yeşil Artvin Derneği, ilgili kurumlara ve Artvin Valiliği’ne mahkemenin kararının uygulanması için dilekçe verdi.

Rize İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karara uyarak Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme’ (ÇED) olumlu kararını iptal etti. Bu karar, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin durdurulmasını ve bir ay içinde alanın boşaltılmasını zorunlu kılıyor. Yeşil Artvin Derneği, ilgili kurumlara ve Artvin Valiliği’ne mahkemenin kararının uygulanması için dilekçe verdi.

Cerrattepe’de madencilik yapılamayacağına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında, Rize İdare Mahkemesi de bu karara uyarak ÇED olumlu kararını iptal etti. Bu karar, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin durdurulmasını ve madenci şirketin bir ay içinde alandan çıkmasını zorunlu kılıyor.

Artvin halkı, Cerrattepe’deki madencilik faaliyetlerine karşı uzun yıllardır mücadele veriyor. Dernek, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, Artvin İl Özel İdaresi ve Artvin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü kurumlarına ve Artvin Valiliği’ne kararın uygulanması için dilekçe verdi. Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, mahkeme kararının ardından yaptığı basın açıklamasında “Cerattepe davasını kazandık. Bugün de kurumlara ve Artvin Valiliğine hem mahkeme kararını ekleyerek üst yazıyla bildireceğiz. Bu kararı verdikten sonra bugün itibariyle yukarıdaki çalışmanın durması gerekiyor ve bir ay içerisinde de toparlanıp gitmeleri gerekiyor.”

Karahan, bu kararın Artvin halkı için çok önemli bir zafer olduğunu belirterek, “Bu karar, 30 senedir verilen mücadelenin sonucudur. Çünkü Artvin’in gerçekten yaşamsal mücadelesidir. Bu Türkiye’deki diğer davalara da dileriz ki örnek olur” dedi.

Artvin’de 525 maden ruhsatı bulunduğunu ve Cerrattepe’nin bunlar arasında ilk ruhsat olduğunu belirten Karahan, şunları ekledi:

“İlk verilen ruhsattır. Bunu iptal ettirdik ve dileriz ki diğer yerleri de sonlandıracağız. Yapılan bu vahşete dayanamaz bu şehir. O nedenle bu kararın bir an önce uygulamaya konulması gerekiyor. Diğerleriyle de mücadelemiz devam edecek.”

Uzun yıllardır çevrelerini ve yaşam alanlarını korumak için mücadele eden halk, bu kararı önemli bir zafer olarak görüyor. Yeşil Artvin Derneği’nin mücadelesinin diğer maden ruhsatları için de örnek teşkil edeceği ve benzer davalarda emsal karar olarak değerlendirileceği ümit ediliyor.

Yeşil Artvin Derneği, kararın uygulanması için gerekli adımları atmaya devam edeceklerini ve diğer maden ruhsatlarına karşı da mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Dernek, Artvin’in doğal güzelliklerini ve çevresini koruma adına bu tür faaliyetlere karşı duracaklarını ve halkın desteğiyle mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı. – Tahsin Atasert